Ламблия интестиналис Giardia lamblia

Giardia lamblia
Giardia lamblia

Паразитите Ламблия интестиналис Giardia lamblia обичайно обитават червата и уринарната система на човека, но наличието им създава тежки последици. Кой би се досетил да изследва за този паразит младеж с хипертония? Или момиченце на 7 години с масивна мокра екзема по цялото тяло? Или нощното напикаване на 4 годишно момченце? Или периодична проява всеки месец на хрема и вагинално течение на момиченце на 10 години? Ние се досетихме! И намерихме във всичките тези случаи тежко заразяване с едноклетъчния паразит Жиардия интестиналис (Ламблия интестиналис).

Жиардиаза (или Ламблиоза)

Заболяването Жиардиаза (или Ламблиоза) често се споменава като безсимптомно. Конвенционалната медицина рядко свързва наличието на паразита в тънките черва на пациента с възможните оплаквания на последния от хронична хрема. Но интегративната медицина от векове е наясно, че когато една лигавица страда, то всички лигавици страдат. Просто защото всички лигавици у човека имат общ произход при формирането на фетуса. Достатъчно е само да допуснем, че всички лигавици са свързани и дори при „дребни оплаквания“ като алергии, непоносимост към храни, хроничен синузит или други свързани с лигавици прояви, тънките и дебели черва следва да се прочистят. Така процедират от векове в Китай. Така са процедирали и нашите пра-пра-пра лечители-билкари.

Какво разбира конвенционалната медицина под заболяването Жиардиаза? Това е болестта на мръсните ръце, но и на заразените храни, но и на кацналата муха върху плода, който смятате да изядете.

Ламблия интестиналис Giardia lamblia

Как изглежда? Giardia lamblia е еукариотен флагелатен паразит, който се среща при хората и всички топлокръвни животни. Той е едноклетъчен и тялото му прилича малко на лице, с две ядра като очи, флагела, адхезивен диск за прикрепване и още власинки, които му придават погледнат под микроскоп, незабравим вид на лице, грозно като митичната Горгона-Медуза.

Giardia lamblia под микроскоп
Giardia lamblia под микроскоп

Ламблия интестиналис съществува в две форми – подвижен двуядрен трофозоит и спяща циста с 4 ядра, която оцелява извън живия гостоприемник.

Заразяване

Заразяването става чрез поглъщането на паразитни цисти, попаднали във вода и храна. В тънкото черво те се събуждат, залепят се към клетки от лигавицата и започват да се размножават безполово – чрез репликация. В дебелото черво част от подвижните трофозоити преминават в състоянието цисти, които си оцеляват около 3 месеца в природата и в студена вода. Оттам цикълът се повтаря.

Жиардиаза, Ламблиоза
Жиардиаза, Ламблиоза

Giardia lamblia е анаероб и се храни с глюкоза. Доказано е, че паразитът унищожава ензимите за смилане на дизахариди. Така се нарушава обмяната на веществата и нормалната бактериална флора на червата. Паразитите отделят също и протеолитични ензими, с които увреждат микровилите на червата, предизвикват възпалителни процеси в ендотела и в резултат се получава ненормална пропускливост на чревните стени. Паразитите консумират също и аминокиселината аргинин . По този начин се намалява производството на азотен окис, а това е фактор за увеличена апоптоза. Нисковъглехидратната диета е полезна за намаляване на популацията на паразитите.

Жиардиаза, Ламблиоза
Giardia lamblia

Симптоми

Една трета от хората, заразени в резултат на тези процеси, имат симптоми от хранителния тракт с подуване на корема, диария и повръщане. Повечето случаи обаче остават асимптоматични, но уврежданията съществуват. В медицинската литература се набляга на влиянието върху храносмилателната система, тъй като паразитите не преминават в кръвта, а остават в червата. Нашите наблюдения показват, че токсичните вещества преминават в кръвта и сериозно увреждат бъбреци, черен дроб, гениталии, хормонална система и кожа.

В книгата на д-р Надежда Григорова „Алтернативна Медицина чрез Фол тест, Хомеопатични и Природни Лекарства 238 клинични случаи с коментари“ (2017 г. изд. Аргус) изброените случаи на заразени с Giardia lamblia демонстрират именно пораженията от токсичните вещества.

Този паразит е пример за силна адаптивност и солидна защитна система срещу атаките на имунната система на гостоприемника. Изследвания в Аржентина и САЩ са показали, че това едноклетъчно има способност за т. нар. антигенна вариация, с която успява да избегне всички атаки от защитната система на заразения.

Ламблия интестиналис
Ламблия интестиналис

Лечение на Ламблия интестиналис

Конвенционалната медицина доказва наличието на Giardia lamblia най-вече чрез микроскопски проби от изпражненията, като се търсят подвижни трофозоити и овални цисти на паразита. Но, след определена детска възраст, търсенето на паразити и най-вече изпращането на пациенти за микроскопска проба отсъства. Кога последно се изследвахте?!

Други видове изследвания са CDC-анализ и ELISA – Имуноферментен анализ (ИФА – Enzyme linked Immuno Sorbent Assay ), но много често диагнозата се пропуска или забавя. За лечение се изписват азоли, като пръв избор е Metronidazole, следван от Nitromidazole, Tinidazole и други, а при резистентност се прибягва до Nitazixanide, Basitracin zinc, Furazolidone и Paramomycin.

Алтернативното билково лечение с „Пара-7® на Жиардиаза (или Ламблиоза) не представлява трудност и няма никакви странични ефекти. „Пара-7®“ се справя не само с паразитите и техните цисти, а и прочиства успешно всички токсични влияния, оставени в наследство от Giardia lamblia.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото