Презентации от втория семинар

Вторият семинар на Хелианти под наслов “Фол специалисти и приятели” е вече история. Форумът се проведе в Слънчев бряг от 29 май до 3 юни 2021. Програмата на семинара можете да видите в предишната ни публикация. Дните ни бяха наситени и с професионални изяви, и с развлечения за семинаристите, и техните приятели, и не на последно място успяхме да разнищим доста теми, с коктейл в ръка. Семинарът се превърна в събитието на годината не само за Хелианти, но и за голямата общност от Фол специалисти, които допринасят за развитието на диагностиката и лечението посредством този метод. В тази публикация ще Ви представим презентации от втория семинар, които ни бяха предоставени от авторите, за което им благодарим от сърце.

Семинара “Фол специалисти и приятели”, Слънчев бряг, 29 май – 3 юни 2021 г.

Следват презентациите от семинара.

Миазми и Фол тест

Миазми и Фол тест

Това е презентацията на д-р Григорова, PhD, на тема “Миазми и Фол тест”. С нея бе открит вторият семинар на Хелианти в Слънчев бряг на 30-ти май 2021 година.

“Миазмите са сенки от болести, наследени от предците. Понятието е въведено от Ханеман през 1828 г. в класическата хомеопатия и се изучава и прилага от хомеопатите при клиничната им практика. Изследвайки жива кръв под микроскоп в тъмно поле преди близо 90 години Проф. Гюнтер Ендерлейн е забелязал, че болести на родителите се предават физически на децата им чрез микроскопични зародиши на бактерии (mish), които преминават в кръвта на детето чрез протоплазмата на сперматозоидите на мъжа и протоплазмата на овума (яйцеклетката) на жената.”

Вижте цялата презентация.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Влияние на пандемията върху психо-емоционалното състояние на хората

Влияние на пандемията върху психо-емоционалното състояние на хората

Тази интересна тема беше представена от партньора на Хелианти – инж. Силвия Цветкова.

“Пандемията COVID-19 оказа голям ефект върху живота ни. Много от нас са изправени пред предизвикателства, които могат да бъдат стресиращи, завладяващи, потискащи ни и предизвикващи силни емоции у възрастни и деца. Предприетите мерки от здравните власти, като социално дистанциране, самоизолиране и предпазни средства, за да се намали разпространението на COVID-19, накараха голяма част от хората да се чувстват изолирани и самотни, доведоха до увеличаване на стреса и безпокойството.”

Вижте цялата презентация.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ролята на хирудотерапията в биологичната медицина

Ролята на хирудотерапията в биологичната медицина

Лекция от д-р Красимир Желев, лекар анестезиолог, специалист по лечение на болката и ракови заболявания.

(Лекцията беше онагледена и с помощта на истински, култивирани медицински пиявици, които д-р Желев беше донесъл специално за събитието.)

“Биомедицината съчетава най важните традиционни лечебни методи и интензивно интегрира нови открития в тази област. Тя се основава на конвенционалните медицински знания и също така на съвременните открития във физиката ( фотонната физика, светлинна терапия/Phоton Wave). Човешкото същество се разглежда в неговата цялост, а не само чрез болния орган. Не се лекуват симптоми, а нарушени функции и причини.”

Вижте цялата презентация.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Клинични случаи с туберкулинов, сикотичен и сифилитичен миазъм

Клинични случаи с миазми

Отново презентация за миазмите. Изглежда това е било доста дискутирана и гореща тема на семинара. Представена от Христо Петров на 30 май 2021 година. Той разглежда три клинични случая съответно с туберкулинов, сикотичен и сифилитичен миазъм.

Вижте цялата презентация.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Съчетаване на Електро-акупунктурна диагностика по метода на д-р Фол с акупунктура и приложна кинезиология (разглеждане на казусен случай на 29 годишна жена)

Съчетаване на ЕАФ с кинезиология

Разглеждане на казусен случай на Ас. Дянко Ванев, PhD, ТМКТ, НСА.

“Акупунктурата- джъндзю (иглоубождане, моксибустия и вендузи) е едно от четирите направления в китайската традиционна медицина(КТМ ), чиито класически теоретични постановки са се утвърдили през средата на първото хилядолетие от новата ера. Като лечебен метод иглоубождането не може да се използва пълноценно без познаването на теоретичните и философски учения за “Дао”, учението за “ Ин и Ян”, учението “ У-Син ” -за петте природни феномена, учението за “ Дзан-Фу органите”, учението „Дзин луо“- за каналите и колатералите в човешкото тяло, учението за активните точки. КТМ е хилядолетен метод на лечение, който стои в основата на всички съвременни методи на лечение.”

Вижте цялата презентация.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Разбира се, представени бяха и доста други теми и материали, чиито автори избраха да ни ги презентират само лично. Представените по-горе теми са само една малка част от всички теми, които се представиха и бяха дискутирани. Семинарните часове бяха закрити от Мария Давидкова, която ни представи прекрасни случаи с деца, с разстройства в социалното развитие. И чисто в духа на празника на детето – 1-ви юни, плакахме от умиление и възторг на проговорилите деца – аутисти и на успехите на Мария Давидкова. След последната лекция всички се съгласихме, че човек е много малък, но надеждата му и любовта му, могат да бъдат необозрими.

По стара традиция се опитахме да пуснем към Бог и Вселената нашите и детските послания, заедно с над 100 цветни хартиени фенера, но силният вятър не ни позволи да изпълним докрай мисията. Затова Хелианти запази всички неизпратени послания и ще ги изпратим на следващия семинар, заедно с новите такива.

Един коментар за “Презентации от втория семинар

 1. Вирусни интоксикации

  Вирусите не представляват организми, които живеят самостоятелно. Те олицетворяват самостоятелни “ инфекциозни биологични единици”, които съдържат ДНК или РНК. Двете нуклеинови киселини не биват представени едновременно, което дава основание за класификация на вирусите на ДНК и РНК . Вирусите нямат клетъчна структура, нито собствени ензими, затова те са лишени от собствен енергиен обмен и обмен на веществата. Те също така не са в състояние да растат и да се размножават самостоятелно. Размножаването им става само в живите клетки на гостоприемника им с интактна обмяна на веществата.
  Какво се случва, когато вирус попадне в човешкото тяло? При разпространението на вирусите в организма някои от тях се поглъщат от макрофагите. Макрофагите определят антигените на вируса и ги разполагат по своята повърхност. Способни да разкодират този антиген са само някои от милионите Т хелпери, които се движат в кръвоносната система. Свързването на макрофагите с тези Т хелпери ги привежда в активно състояние. След като се активират, Т хелперите започват бързо да се размножават и стимулират чувствителните към вируса Т килъри и В клетки. Докато тяхното количество расте това служи като сигнал за започването на производство на антитела. В същото време някои от вирусите са проникнали в клетките, където са започнали да се размножават. Тези заразени с вируса клетки се унищожават с химични вещества, отделени от Т килърите като по такъв начин се предотвратява размножаването на вирусите в тях. Антителата неутрализират вируса, като се прикрепват непосредствено към неговата повърхност като по този начин не дават възможност за проникване в клетката и съдействат за началото на химичните реакции, които унищожават заразените с вируса клетки. След като болестния процес е преустановен, Т супресорите потискат защитната система. Същевременно , обаче в кръвта и лимфната система остават В клетки на паметта, за да се активират незабавно при повторна среща със същия вирус.
  Основно направление на вирусните интоксикации : Пациентът не може да се излекува до край, винаги има някакви проблеми със здравето.
  Анамнеза: Типично за вирусна интоксикация е, че пациента е склонен към инфекциозни заболявания, боледува при всяка сезонна грипна епидемия. Друга особеност е, че дори , когато не боледува , пациента се чувства уморен има невралгии, хипотония и вегетативна дистония.
  Основни меридиани: Меридианът на Белия дроб и Ендокринната система ( точката за измерване на вътрешната секреция на задстомашната жлеза).
  Меридиани свързани с ефекта на дългодействие са тези на Черния дроб и Нервната система.
  Терапевтически аспекти: Симптоматичната картина на грипа понастоящем се е изменила- все по- често не се среща температура и изразени остри възпаления на дихателните пътища. На предна линия изпъкват вяло протичащи процеси с умерена или отсъстваща хипертермия, чувство на умора с главоболие и болки в ставите, продължителна кашлица и промени в храносмилането. Много често, когато пациентът се връща на работа без да се е излекувал напълно, се срещат горепосочените симптоми като рецидив. Също толкова често имаме тези симптоми и след ваксинации, особено когато сме развили само частичен имунитет. Защо говорим толкова за тези неща? Защото само чрез Фол диагностика и терапия може да се установят тези взаимовръзки. Другите методи не разполагат с такива възможности. За по-кратко ще наричам Фол терапията -ЕАФ. С ЕАФ, където с помощта на Нозодите за вируси се тестват и терапират тези заболявания, могат да се лекуват успешно. С помощта на вирусните нозоди ни се дава възможност да получим имунен отговор и да го усилим по отношение на конкретния вирусен възбудител. По този начин осъществяваме цялостната специфична терапия. Нозодите са стерилен продукт на даденото заболяване. Те рядко се използват в ниски потенции( 5 или 6 десетична ). Въздействието на нозодите в парентерална форма се заключава само в дразнене. От друга страна организмът разпознава своя “враг”, въпреки ранното сенсибилизиране причинено от възбудителя и включва съответстващия защитен механизъм. Повторният прием на това вещество в продължение на няколко седмици активира имунната система и води до създаването на защитен потенциал именно към този” враг”. Доказателство за това е препарата Bronchovaugxom.
  ЕАФ с помощта на нозодна терапия позволява да се получи ефекта на специфичната имуномодулация, която е единствения рационален подход за лечение на хронични заболявания. Тази терапия на лекуване на вирусните заболявания и остатъчните инфекции няма терапевтичен аналог засега, който да постигне такива резултати.
  Важно: Нозодите са преди всичко информация за заболяването. Те се прилагат задължително със съответстващите дренажни препарати. Днес ние отнасяме нозодите към разряд дразнители, в състава на които влиза материална и информационна част. Първата стимулира Голямата защитна система на организма и тя е отговорна за първичната реакция на организма. Голямата защитна система на организма включва 5 елемента, според Х. Рекевег:
  1. Ретикуло-ендотелиална система
  2. Хипофизарно-адреналова система
  3. Система на нервната регулация
  4. Дезинтоксикационната функция на черния дроб
  5. Дезинтоксикационната функция на съединителната тъкан.
  Втората част информира имунокомпетентните органи за заболяването. Тази последна функция е особено важна за терапията на хроничните болести в организма, които не се отстраняват, защото има нарушени функции в имунните органи. Потенцията на Нозодите определя силата им на дразнене. При определени вирусни заболявания , протичащи в нервната и костната тъкан, е необходимо да се използва по-интензивен импулс, затова в такива случаи се препоръчва използването на трета и четвърта десетична потенция на нозода. Вирусните заболявания се характеризират с изразена тенденция към рецидив в частност при локален или общ отслабен имунитет. Ежедневно се сблъскваме с недоизлекувани вирусни болести, които възникват в следствие желанието на пациента да се върне колкото се може по-скоро към нормалния си живот. Типичен пример за това е сваляне на температурата и максимално копиране на симптомите на заболяването, което води до образуване на остатъчни инфекции. Тях можем да ги открием с тестване, дори много години след пренесено заболяване. Тези остатъчни инфекции в организма придобиват характер на огнища на заболявания. Обикновено тези огнища са неактивни, но при отслабване на защитните сили на организма , те влошават текущото заболяване или се проявяват като рецидив на предишната болест. В чревният тракт съществуват остатъчни инфекции. Например чревен катар и полиомиелит. Вирусите обитават чревните отдели, където киселинността е висока. Също така съществуват микроорганизми, които разчистват пътя на вирусните заболявания. От нашата практика по ЕАФ са ни известни широко прилаганите нозоди на Haemophilus influenceа и Toxoplasma Gondii, които са основни при тестването на вирусните заболявания.(Фонк) Практически вирусните инфекции могат да се разделят на добре подаващи се на лечение и на такива, които трудно се лекуват. Към първата група спадат болшинството вируси. Към втората група спадат Coxackie, Epstein-Barr, Cytomegalo virus и Херпесните вируси. Тези вируси рядко причиняват такава реакция на организма като хрема, но те създават “ фон” за развитието на други заболявания, чиито симптоми обикновено са свързани с нарушение на кръвообращението. Вируси се явяват и компоненти на патогенезата на ревматични и нервни болести. Ваксините с живи вируси причиняват имунитет по “лъжлив път” ,т.е. прекъсвайки развитието на заболяването. Голямата защитна система в този случай не бива задействана и не се тренира. Като следствие се получава частичен имунитет, който в последствие се свързва с нетипично проявяване на вирусно заболяване. Даже много години след ваксинирането ние можем да тестваме ваксинационен материал чрез нозоди на точките на миокарда, перикарда и ендокарда. Това натоварване на организма е сравнимо с натоварването в следствие на огнищна интоксикация. Вирусните натоварвания заедно с огнищата на заболяванията имат дългосрочно въздействие върху меридианите на Съдовете, Алергиите и Ендокринната система. Така стигаме до извода, че ваксините увеличават алергичното натоварване на организма. Заради присъствието на ваксинационен материал е възможна тревожна , сериозна сенсибилизация на организма. Аз в тази лекция няма да разглеждам отделните групи на вирусите, нито какви заболявания причиняват те. Това е обширна и много специализирана информация, изискваща специално медицинско образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото