Гъбички по ноктите (онихомикоза)

Гъбички по ноктите под микроскоп
Гъбички по ноктите под микроскоп

Ако ви интересува защо имаме гъбички, какви точно гъбички имаме и как да отървем от тях, прочетете тази статия. Цялата. Най-вече говорим за гъбички по ноктите (онихомикоза) и как да ги лекуваме.

Същност и причина за появата на гъбички по ноктите онихомикоза

Ние хората правим така – вземаме мерки когато започнем външно да се изменяме в нежелателна посока. И повечето от хората вземат същите тези мерки само относно промяната, която им се е случила, без да потърсят причината за това изменение. Същото важи и за гъбичките. „Хващаме“ ги, по точно определена причина и поради същата тази причина не можем трайно да се оттървем от тях. Битката ни е неравностойна, защото през цялото време поддържаме в организма си среда, която те се възпроизвеждат непрекъснато.

Гъбичките, които се срещат по ноктите на хората, нападат човешкия организъм само когато имат осигурена подходяща среда за развитие. Гъбите не са „прости“ и „тъпи“ и не нападат където им падне. В природата на много специални места се срещат гъби, въпреки природната им способност да се размножават бързо и неусетно, и че могат да растат на всякакви повърхности. Реално гъбите са придирчиво царство от биологичната класификация. Те не са растения, тъй като проявяват свойства и на растенията, и на бактериите. Около нас е пълно с гъби и бактерии, и също така последните две са готови на всичко, за да си осигурят място, където да се установят.

Връзка с други бактерии

Открихме, че гъбичките по ноктите и по кожата на краката са винаги свързани с наличието на големи колонии стафилококи и/или стрептококи. Не можем да обясним все още тази симбиоза, но всичките пациенти, при които открихме сериозно нарушаване на нокътната плочка по краката (и ръцете), както и засегнати участъци от кожата между пръстите на краката (и ръцете), страдаха и от стрептококови и/или стафилококови инфекции. Силно подозираме, че имунната система, когато не може вече да се справя с колониите на стафилококи и/или стрептококи, спира да се бори с тях, а те от своя страна, чрез отделените от тях вещества осигуряват средата за гъбичките.

Гъбички по краката

Гъбичките по краката могат да се укротят с различни медикаменти и много постоянство, но при най-невинното изпотяване на краката и след всяка зима идват отново и са по-издръжливи към предишните медикаменти. Опитът ни показва, че гъбите също еволюират и всяко следващо поколение по-трудно се лекува с конвенционалните средства.

Ако сте страдали от гъбички по краката, със сигурност сте похарчили много пари за препарати, които временно са облекчавали състоянието. Терапиите за локално приложение включват сертаконазол, еконазол, кетоконазол, нафтифин и циклопирокс. А лечението на гъбичките е практически много евтино, но с уговорката от наша страна, че ако лекувате само краката и ръцете си, без да лекувате стрептококите и/или стафилококите си, ще постигнете само временен успех. Гъбичките пак ще се появят.

Микроскопска снимка на гъбички по ноктите на краката
Микроскопска снимка на гъбички по ноктите на краката

Видове гъбички

Най-честите видове гъбички, които ни нападат по ноките са:

Tinea unguium, често наричана онихомикоза, е инфекция на нокътната тъкан на ръцете или краката. T rubrum и Trichophyton interdigitаlе са общите дерматофити, за които е известно, че причиняват онихомикоза. Недерматофитите представляват останалата част от инфекциите, по-специално дрожди от видове Candida , както и плесени от видове Fusarium и Acremonium . Рисковите фактори за онихомикоза включват възраст над 21 години, плуване или джапане в замърсени басейни, травма на нокътя, диабет, имуносупресия, заразяване от човек с онихомикоза и tinea pedis.

Микроскопска снимка как гъбичките проникват през нокътната плочка
Микроскопска снимка как гъбичките проникват през нокътната плочка

Форми на онихомикоза

Има три форми на онихомикоза: субалвална дистална, повърхностна бяла и проксимална подногла.

Дисталната субунгвална онихомикоза

Най-честата форма е дисталната субунгвална онихомикоза – големият пръст обикновено е първият нокът, който трябва да бъде засегнат. Тази форма включва края на нокътя, който е най-отдалечен от кутикулата и започва с белезникаво, жълтеникаво или кафеникаво оцветяване на нокътя. Обезцветяването в крайна сметка се разпространява до целия нокът и се простира бавно до кутикулата. Обезцветяването се дължи на кератиновите остатъци между нокътя и нокътното легло.

Пациентът може да се оплаква и от хиперкератоза на нокътното легло, което може да доведе до онихолиза (отделяне на нокътя от основната тъкан). Онихолизата причинява болка, която може да попречи на пациента да изпълнява типични ежедневни дейности.

Повърхностната бяла онакомикоза

Повърхностната бяла онакомикоза заразява цялата горна повърхност на нокътя и има люспест външен вид.

Проксималната суббунална онихомикоза

Проксималната суббунална онихомикоза , която е сравнително рядка, се среща предимно при имунокомпрометирани пациенти; представя се с по-дълбока инфекция, която се появява под нокътя близо до кутикулата и се простира дистално. Ако не се лекува правилно, онихомикозата продължава до безкрайност.

Микроскопска снимка на   Тrichophyton rubrum
Микроскопска снимка на
Тrichophyton rubrum

Важно е да се разпознае наличието на гъбички преди започване на противогъбичната терапия. Съществуват различни външни състояния, които биха могли да доведат до диференциална диагноза, включително псориазис, недостиг на желязо, екзематозни състояния, травма, синдром на жълтите нокти, перингвален плоскоклетъчен карцином и лихен планус.

За да избегнете появяването на гъбичките най-сигурният начин е да премахнете средата, която сте им осигурили. За тази цел горещо препоръчваме Магнезиев Детокс® или CellFood®, с прием минимум 2 месеца, като най-добре се редуват двата препарата през десетина дни. Тък като Магнезиев Детокс® е алкален, а CellFood® е киселинен продукт, съответно първият алкализира, а вторият подкиселява организма. Едновременно с вътрешното лечение можете да приложите най-стария метод за лечение на гъбички, който и до днес дава изключително добри резултати.

Крака без гъбички по ноктите

Гъбички по ноктите (онихомикоза) и как да ги лекуваме

Методът е прост и евтин – трябват ви литър оцет, който е най-добре да бъде домашен, за да сте сигурни в естествената му ферментация. Колкото по-силен е оцетът, толкова по-добре (9 %). Трябва ви още и килограм морска сол на кристали. Начинът на третиране е следният: смесвате оцета и солта в леген и потапяте в тази смес краката или ръцете си. Няма да може да се разтвори солта в този оцет, но това не бива да ви притеснява. Престоявате накиснати в тази смес поне един час на ден, – най-добре вечер, преди лягане – без да измивате краката/ръцете си, също и без да подсушавате, изчакайте краката/ръцете си сами да изсъхнат. Сместта от оцета и солта приберете в подходящ съд; може и бутилка. Така всеки ден, в продължение на 21 дни накисвайте гъбичките в този разтвор.

Внимание! Този разтвор е неприложим за пациенти с рани по краката и ръцете. След 21-я ден ще се наложи отново да си направите разтвора. Но дори най-упоритите гъбички не издържат при постоянното третиране от коментирания по-горе разтвор. Обикновено лечението на начална онихомикоза е в два курса по 21 дни, приложени един след друг. При по-напреднала фаза на инфекцията можете да приложите няколко пъти. Ще откриете разликата в цвета на ноктите си, както и тяхната здравина още след първата седмица от предложеното тук лечение.

Важно е да се отбележи, че не е добра идея да носите лак на ноктите си по време на лечението.

Ако ви е харесала статията, можете да прочетете и статията свързана със стафилококи и стрептококи.

Можете да поръчате Магнезиев Детокс® от нашия магазин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото