Как ни разболяват емоциите, част 3

Как изглеждат основните хормони в нашия организъм и за какво служат?

Това е третата част от серията “Как ни разболяват емоциите – основните хормони в нашия организъм” Тук можете да прочетете втора и първа част от серията.

Тироидни хормони (хормони на щитовидната жлеза)

Тироидни хормониТрийодтиронин (Т3) и Тироксин (Т4), контролират метаболизма в телата ни. Регулира теглото, определя нивото ни на енергия, вътрешната телесна температура, кожата, косата, ноктите, миглите, веждите. Отделят се от щитовидната жлеза и се явяват едни от основните хормони в нашия организъм. Понякога Т3 се произвежда и от други тъкани, чрез дейодиране (ензимно превръщане на Т4), той помага за поддържане на мускулния контрол, мозъчните функции и развитие, както и сърдечни и храносмилателни функции. Т3 и Т4 са от съществено значение за мозъчното и физическо развитие при кърмачетата.

Т3, Т4 и щитовидна жлеза
Т3, Т4 и щитовидна жлеза

Физически аспекти:
Например Т3 и Т4 регулират сърдечната честота и колко бързо червата обработват храната. Така че, ако нивата на Т3 и Т4 са ниски, сърдечната честота може да е по-бавна от нормалното и може да имате запек / наддаване на тегло. Ако нивата на Т3 и Т4 са високи, може да имате ускорен пулс и диария / загуба на тегло.

Какви са им нормалните нива?

Нормалното ниво на Т3 може да бъде някъде между 100 до 200 нанограма на децилитър (ng / dL), докато нормалното ниво на Т4 е между 5,0 до 12,0 микрограма на децилитър (μg / dL). Свободният T4, наличен в тялото ви, трябва да варира между 0,8 до 1,8 нанограма на децилитър (ng / dL).

Какви са възможните проблеми?

Проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат причинени от: недостиг на йод. Нарушенията на функцията на щитовидната жлеза са сред така наречените „автоимунни заболявания“, при които според алопатичната медицина, имунната ви система атакува собственото ви тяло, което води или до хипертиреоидизъм (болест на Грейвс) или до хипотиреоидизъм (болест на Хашимото). Според Фол диагностиката, „автоимунни заболявания“ не съществуват. Зад всеки проблем стои реален причинител и когато той бъде отстранен, проблемът също изчезва.

Молекули на хормони на щитовидната жлеза T3 и T4, 3D илюстрация. Трийодтиронин и тироксин
Молекули на хормони на щитовидната жлеза T3 и T4, 3D илюстрация. Трийодтиронин и тироксин

Как да повишите нивата на Т3 и Т4?

Яжте достатъчно цинк и селен. Цинкът и селенът са два основни минерала, необходими за превръщането на Т4 в Т3. Всъщност един от основните ензими, който прави това превръщане, разчита на селена, за да функционира! Избягвайте притеснението. В емоционален аспект сериозното притеснение, съпътствано със срам и самообвинение понижава нивата на Т3 и Т4, а силният страх, съпроводен с паника ги повишава.

Инсулин един от основните хормони в нашия организъм

Инсулин – изпускан от панкреаса, позволява на тялото да ползва глюкозата или захарта от въглехидратите в храната за да ги превърне в енергия или съхранява глюкозата за бъдещи нужди. Спомага за поддържане на кръвната захар в нормални граници, без да се достига до хипер или хипогликемия. Инсулинът е анаболен хормон, който насърчава усвояването на глюкозата, гликогенезата, липогенезата и синтеза на протеини в скелетната мускулатура и мастната тъкан по пътя на рецептора на тирозин киназата.

Какво се случва, когато нивата на инсулин са високи?

Прекаленото количество инсулин обаче може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Наличието на високи нива, известно още като хиперинсулинемия, е свързано със затлъстяването, сърдечните заболявания и рака. Високите нива на инсулин в кръвта също карат клетките ви да станат устойчиви на ефектите на хормона.

Какви са симптомите на високия инсулин?

Следните симптоми могат да показват, че имате високи нива на инсулин в кръвта:
Чест и интензивен глад.
Излишен апетит за захар.
Повишаване на теглото, особено около талията, образувайки форма на ябълка.
Умора.
Липса на мотивация или фокус.
Тревожност и паника.

Молекулата на инсулина в 3D
Молекулата на инсулина в 3D

Какво е нормалното ниво на инсулин?

Референтен диапазон: (Ниво на инсулин (единици SI *)
На гладно <25 mIU / L <174 pmol / L
30 минути след прилагане на глюкоза 30-230 mIU / L 208-1597 pmol / L
1 час след приложение на глюкоза 18-276 mIU / L 125-1917 pmol / L
2 часа след приложение на глюкоза 16-166 mIU / L 111-1153 pmol / L

Какви храни намаляват нивата на инсулин?

Авокадото може да помогне за поддържане на ниски нива на инсулин и кръвна захар. Често храните, които поддържат ниските нива на кръвната захар, също са храни, които ще спомогнат за поддържането на ниски нива на инсулин. Храни, които поддържат нивата на кръвната захар ниски: авокадо, банан, боровинки, канела, чесън, пчелен мед, фъстъчено масло, накиснати овесени ядки.

В емоционален аспект тревожността и паниката понижават производството на естествен инсулин и следователно се повишава кръвната захар. Смехът и смехотерапият силно повишават отделянето на естесвен инсулин и съответно понижават нивата на кръвната захар. Изследвания на диабетици показват, че 15 минути искрен смях на ден не само нормализира стойностите им на инсулин, но и кара тялото да произвежда своите естествени аналгетици, както и полови хормони в нормални нива.

Инсулинов пептиден хормон, 3D визуализация. Важно лекарство за лечение на диабет. Атомите са показани като сфери с конвенционално цветно кодиране.
Инсулинов пептиден хормон, 3D визуализация. Важно лекарство за лечение на диабет. Атомите са показани като сфери с конвенционално цветно кодиране.

Естроген

Естроген (Естрадиол) – женски полов хормон, произвеждан от яйчниците. Отговорен за репродуктивните функции, менструацията и менопаузата. В началото на пубертета естрогенът играе роля в развитието на така наречените женски вторични полови характеристики, като гърди, по-широки бедра, косми на срамната част и подмишниците. Естрогенът също помага за регулиране на менструалния цикъл, контролирайки растежа на маточната лигавица през първата част на цикъла.

Какви са ползите от естрогена?

Естрогенът може да облекчи вагиналните симптоми на менопаузата, като сухота, сърбеж, парене и дискомфорт при полов акт. Важно е да се предотврати загуба на костна плътност или фрактури. Системният естроген помага да се предпазим от болестта на изтъняване на костите, наречена остеопороза.

Какво се случва, когато нивата на естроген са високи?

Високите нива на естроген могат да ви изложат на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци и инсулт. Доминирането на естроген може също да увеличи шансовете ви за дисфункция на щитовидната жлеза. Това може да причини симптоми като умора и промени в теглото.  Високият естроген в женското тяло също увеличава риска от рак на гърдата, рак на матката или депресия.

Естроген, 3D молекула
Естроген, 3D молекула

Какво се случва, когато нивата на естроген са ниски?

Недостигът на естроген може да причини спад на серотонина, който допринася за промени в настроението или депресия. Увеличение на инфекциите на пикочните пътища: Повишени инфекции на пикочните пътища могат да се появят поради изтъняване на тъканта в уретрата, което може да се развие с намален естроген. Ако нивото на естроген на ниско, то най-често води до поява на акне, кожни лезии, изтъняване на кожата, косопад и д.р.

Какво е нормалното ниво на естроген при жената?

Нормалните нива на естроген при жените варират в зависимост от фактори като възраст, бременност и фази на менструалния цикъл. При възрастни жени, които изпитват редовни менструални цикли (пременопауза), нормалните нива на естрадиол (биологично най-активният естроген) варират между 15 и 350 пикограма на милилитър (pg/ml). Нормалните нива за естроген са: 30 до 400 pg/ml за жени в пременопауза (преди менопауза); 0 до 30 pg / ml за жени в постменопауза (в менопауза) и 10 до 50 pg/ml за мъже (пикограма на милилитър).

Какви храни са с високо съдържание на естроген?

Храни за повишаване на естрогена: Тофу. Тофу се произвежда от соево мляко, което е с високо съдържание на фитоестрогени, по-специално изофлавони. Ленено семе. Ленените семена, иначе известни като ленено семе, съдържат лигнани, които са вид фитоестроген. Сусам. Соя. Хумус (нахут). Чесън. Сушени плодове.

В емоционален аспект и високите, и ниските нива на естроген са характерни с депресии, липса на желание за живот, липса на интереси в каквато и да е област, обща апатия и ленност. Физическите упражнения, съпроводени с любима музика, подобряват нивата на естроген. Всякакъв вид радост и еуфория също нормализират тези нива. Може да не ви е до смях и веселие, но тяхната липса само усложнява нещата.

Естриол или Е3, е стероид, слаб естроген и незначителен женски полови хормон. 3D илюстрация
Естриол или Е3, е стероид, слаб естроген и незначителен женски полови хормон. 3D илюстрация

Прогестерон

Прогестерон се произвежда в яйчниците, плацентата (при бременност) и надбъбречните жлези. Стимулира и регулира различни функции. Играе важна роля за поддържането на бременността; помага на организма да се подготви за зачеване и регулира месечния цикъл. Когато няма настъпила бременност, нивата на прогестерон спадат и се появява менструален цикъл. Прогестеронът е основен хормон за женското либидо. Той може също да участва в растежа на някои видове рак.

Какви са ползите от прогестерона?

Ползите от приема на естествен прогестерон могат да включват:защита на ендометриума (лигавицата на матката); предотвратяване на рак на матката;
поддържане на нивата на HDL холестерол (известен също като „добрия“ холестерол); намаляване на симптомите, свързани с менопаузата, като промени в настроението; намаляване на неблагоприятните странични ефекти на синтетичните хормони.

Прогестеронът е известен като успокояващ, настроение, сън, либидо и подобряващ костите хормон. Балансът между прогестерон и естроген е ключът към здравето. През репродуктивните години прогестеронът стимулира ендометриума (лигавицата на матката) да расте и да се подготви за възможна бременност.

Прогестерон, представяне на молекулата в 3D
Прогестерон, представяне на молекулата в 3D

Какви са симптомите на нисък прогестерон?

Качване на тегло; намалено сексуално желание, промени в настроението и депресия.
ПМС, нередовен менструален цикъл, обилно кървене.
Чувствителност на гърдите, фиброкистозни гърди.
Миома; проблеми с жлъчката.

Какви са признаците на висок прогестерон?

Ниско либидо. Депресия. Безпокойство. Промени в настроението. Внезапно наддаване на тегло. ИПП (инфекции на пикочните пътища). Умора. Мускулна слабост.

Какви храни спомагат за нормални нива на прогестерон?

Боб, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, кейл, ядки, тиква. Храни богати на омега 3 мастни киселини. Приемайте богати на витамин В и С храни всеки ден, тъй като тялото не ги съхранява и те са от съществено значение за намаляване на естрогена за балансиране на прогестерона.

В емоционален аспект прогестерон е доста отговорен за лошото настроение, както и за „главоболието“, което по-скоро е тежка апатия. Разходките на чист въздух, съпътствани с активности, които носят веселие и радост, подобряват нивата на прогестерон. Организирайте си пикник или посещение на река, в която да поджапате, намерете си събеседник, който ви кара да се смеете. Имайте предвид, че всички женски полови хормони силно се повлияват от смеха и веселието. Не бягайте от смеха, ако трудно си го набавяте, избирайте предимно смешни книги или посещавайте смешни постановки, цирк или хумористични изяви. Вашето същество е създадено за да се радва и смее повече, отколкото да бъде сериозно и да се задоволява с остатъците от нечий друг живот. Всеки ден, в който не сте се усмихнали е загубен безвъзвратно и ви е разболял! Взел ви е повече, отколкото сте склонни да му дадете.

Следва последната четвърта част – тестостерон, серотонин, кортизол, адреналин, норадреналин и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото