Паразити живеещи в човешкия организъм в умерен климатичен пояс – Част 2

Продължаваме с поредната статия за паразити живеещи в човешкия организъм в умерен климатичен пояс – част 2. Вторият вид са кръглите червеи, наречени още Нематоди (Nematoda).

Кръгли червеи Нематоди (Nematoda)

Смята се, че кръглите червеи, нематоди, са основните причинители на гастро-интестиналните паразитни инфекции.

Те засягат около 50% от населението в света, особено в районите с топъл климат и ниска санитарна култура.

За страните с умерен климат и с добре развито медицинско обслужване се смята, че паразитите нематоди не са сериозен медицински проблем. Това е голяма заблуда. Там паразитите необосновано не се търсят и остават много често неоткрити и не лекувани. Нашата практика показва, че дори в много богати страни хора с много висок статус често имат такива паразити, за които никой дори и не подозира.

Втората заблуда е, че паразитите нематоди причиняват главно гастро-интестинални проблеми. Опитът ни показва, че освен увреждания на тънко и дебело черво или дразнене/възпаление, поради наличие на нематоди, пациентите страдат наравно също от: смущения в имунната система, черен дроб, жлъчен мехур, далак, панкреас, гениталии, съдова система, сърце, бели дробове, кожа, бъбреци и стави.

Това показва какви сериозни патогени са кръглите червеи и колко силно те сриват имунната система на човека. При децата сме установили, че едно опаразитено дете никога не е здраво. Родителите го довеждат с оплаквания от: постоянни хреми, кашлици, лош сън, нарушени когнитивни възможности, слаба концентрация, нервност, труден характер… а детето всъщност страда от паразити, не лекувани дълго време.

Стандартно лечение на паразити живеещи в човешкия организъм

Световната Здравна Организация препоръчва за лечение на нематоди следните препарати: Albendazole, Mebendazole, Levamisole, Pyrautel, а в някои страни е разрешен за лечение на хора и Ivermectin, известно антихеламинтно средство за животни. Тези препарати не са разрешени за бременни жени. Освен това практиката ни е показала, че нито един от тях не е напълно ефективен за всеки от коментираните паразити.

Фармацевтичната промишленост е в дълг към хората за разработка на нови антихелминтни препарати. Те не са изгодни от гледна точка на бизнеса, тъй като се приемат на един цикъл за кратко време, а не са лекарства за цял живот.

Признание за нуждата от нови антихелминтни лекарства е присъждането на Нобеловата награда за физиология и медицина за 2015 година, като половината е дадена на William Campbell и Satoshi Omura за разработката на новия антипаразитен препарат Avermectin и деривата му Ivermectin, особено подходящи против причинената от паразити филариаза (слонска болест, елефантиаза). Другата половина от Нобеловата награда е присъдена на китайския лекар Youyou Tu за разработка на антималаричното лекарство на билкова основа Artemizinin.

Плоски червеи Trematoda (Смукалници) и Cestoda

Третият вид паразити, които нападат човек се наричат Плоски червеи или още Trematoda (Смукалници) и Cestoda.

От своя страна плоските червеи са разделени на две групи:

 • Метили (Trematoda)
 • Тении (Cestoda)

Метили (Trematoda)

Метилите са облигатно паразитни и имат по два гостоприемника: молюски (мекотели) и гръбначни животни. Повечето трематоди са хермафродити, но има и такива с полово размножаване, като  Schistosoma. Изглеждат като пришълци от друга планета. Почти всички са достатъчно големи, за да се разпознават с просто око. Нямат обособени глава и тяло, и имат различни начини за хранене от гостоприемника.

Цикълът на развитие на метилите е доста сложен: От яйца се развиват ларви (miracidium); в първия гостоприемник (охлюва) се развиват два стадия (sporocyst и cercaria); във втория гостоприемник (гръбначно животно) се развиват последните два статия: metacercaria и зрелият индивид.

При хората най-широко са разпространени следните родове метили:

Schistosoma (Bilharzia),

Schistosoma (Bilharzia)
Schistosoma (Bilharzia)

Clonorchis,

Clonorchis
Clonorchis

Opistorchis,

Opistorchis
Opistorchis

Fasciola,

Fasciola
Fasciola

Paragonimus

Paragonimus
Paragonimus

и Fasciolopsis.

Fasciolopsis
Fasciolopsis

Повечето от тях са типични за тропическите райони, но днес, чрез широката размяна на стоки, климатичните промени и пътуванията на хората по цял свят, тези паразитни заболявания се срещат навсякъде.

Метилите се класифицират в две групи:

 • Тъканни метили: в черния дроб и жлъчните пътища; в белите дробове
 • Кръвни метили.

Тении

Тениите паразитират в червата на гръбначните животни и човека. В предната им част се намира глава (сколекс) с кукички и смукала. Тялото е съставено от сегменти (проглотити), а те се произвеждат в предната част, след сколекса, докато паразитът е жив.

Най-известните видове тении са:

 • Taenia solium – по свинете.
 • Taenia saginata – по кравите.
 • Diphylobotrium – по рибите.

Всичките те живеят и у хората. Техният живот може да бъде внушителните 10 години у човека, а според изследванията на Mayo Clinic – и над 30 години! Обикновено обитават червата, но някои от тях могат да се намерят и в други органи. Свинската тения може да формира цисти в различни тъкани и органи, дори в мозъка на човека. Това се получава ако се погълнат яйца. Те мигрират извън храносмилателната система и формират ларвени цисти в тъканите. Ако се погълнат ларви от несготвено месо, тогава ларвите се развиват в червата.

Тениите са хермафродити, но се съешават два индивида и така се получава хибридизацията на гените.

Симптомите за опаразитяване с плоски червеи в храносмилателната система са: повдигане, повръщане, болки в корема, диария, чувство за слабост, загуба на тегло. Симптоми от инвазивна инфекция са: треска, подутини или кисти, алергични реакции, невралгични симптоми, включително и припадъци. Много често паразитите пребивават в човека дълго време безсимптомно, като отслабват организма, снижават качеството и продължителността на живота на човек.

Конвенционалната медицина диагностицира чрез СТ – сканиране, ЯМР, ултразвук и рентгенография. Лекарствата, които изписват обикновено са: Prazoquantel, Albendazole.

„Паразит тип въже“ или Human Funis Vermis

Четвъртият и последен клас паразити, които нападат хората се нарича „Паразит тип въже“ или Human Funis Vermis.

Тук навлизаме в една съвсем непозната за науката и официално неутвърдена област. Става дума за заболяване на червата, при което от ануса на пациента излиза обилна, плътна, слузеста маса. Смята се, че това е паразитно по произход заболяване, а най-вероятният паразит е Human Funis Vermis, популярно наречен „паразит-въже“.

паразит-въже
Паразит-въже

Първите официални съобщения са направени през 2006 г. от д-р Николай Губарев и колектив („Живот на ръба. Епохата на квантовата биология“ от Джим Ал-Халили и Джонджо Макфадън). След приложени методи за промивка дебелото черво на пациент със солено мляко, разтвор на сода бикарбонат, евкалипт и прясно изцеден лимонов сок се описва отделянето на медузоподобна слуз и по-плътни формирования, неравномерно уплътнени и усукани. Според описанията тези формирования са с неравномерна форма, като усукано въже, със смукала по предната част, подобна на глава и смучещи тела отстрани по дължина на тялото. Характерна особеност е наличието на не един алиментален канал, а на няколко, с ширина 50-150 мкм. Описани са кръгли, подобни на перли, сферични телца, с диаметър 35-40мкм вътре в каналите. Цветът на тези „въжета“ е от бял до кафяв и след измиване имат своя специфична миризма. На дължина паразитът-въже може да достигне един метър.

Нашият опит с паразити живеещи в човешкия организъм

Личният ни опит с тези паразити, които се срещат и в България, ни позволява да направим извод, че феноменът Human Funis Vermis вероятно е свързан с протозойната група паразити. Вероятно е този феномен да се дължи на паразит от подгрупата Mycetozoa (slime moulds). Както е известно, те са способни да живеят поотделно, като едноклетъчни; в даден момент образуват общо желеобразно тяло, способно да се движи, а също така и да формират спороцисти, от които отново се развиват подвижни протозои. Протозойните спороцисти се събират най-много в далака и черния дроб на човек.

Тази желеобразна материя уврежда организма с отделените от нея токсини, като най-силно страдат имунната и лимфната системи, и централната нервна система.

В микробиологията в научен план се интересуват от подгрупата протозои Mycetozoa като носители, осигуряващи симбиозна среда за съществуване на други различни микроорганизми, като Legionella pneumonia, Mycobacterium и Francisella tularensis. Изтъква се, че тези протозои не понасят алкализация на средата и силна йонна концентрация. Това съвпада с възгледите на професор G. Enderlein за паразитните гъбични формирования в кръвта на човека, които започват живота си от микроскопичен „миш“ (mish) или казано иначе спора, циста. При нарушаване на равновесната среда и pH на кръвта в посока към подкиселяване, този първоизточник се развива в кръвта до форми с много по-големи размери.

В желанието ни да хвърлим повече светлина върху този проблем, напомняме и за изследванията на проф. М. Н. Сарахчук от Киев, който смята че един подобен вид мицетозоа от природата, Lycogala epidendrum (вълче мляко), разпръсква спори, за които той твърди, че когато попаднат в организма на човек, те се развиват в плазмодии, които в симбиоза с различни вируси стават причина за хронични болестни състояния, като псориазис, алергии, полиартрит и рак.

Нашето лечение на паразити живеещи в човешкия организъм

Тинктурата „Пара-7“® се справя с почти всички описани по-горе паразити живеещи в човешкия организъм в умерен климатичен пояс и паразитни заболявания. В комбинация с „Магнезиев Детокс“®, прочистват целия организъм, включително остатъчните токсини, с които тялото не може да се справи самостоятелно.

2 коментара за “Паразити живеещи в човешкия организъм в умерен климатичен пояс – Част 2

 1. Черни много малки червейчета излизат от пролуките на клекалото долу на земята. Опасни ли са за човека и може ли да сме заразени, защото имаме разстройство

  1. Здравейте, Георги!
   Малките червейчета може да са от муха, която снася ларвите си в такива влажни помещения, точно около тоалетни или сифони в баня. Огледайте добре банята и потърсете такава муха или мухи. Ако ги намерите, убийте ги, така ще ги спрете да снасят своите ларви. Иначе самите ларви са устойчиви на всякакво химическо третиране – белина или други препарати.
   Ако нямате муха/мухи то ние не можем да кажем, само по Вашето описание, какви са тези червеи. Имайте предвид, че видовете червеи, които могат да обитават човешкото тяло са много, но нито един вид от тях не може да обитава активно (да пълзи) тоалетна санитария, ако е извън човешкото тяло. Просто човешките глисти са неактивни (изпадат в летаргия) извън организма.
   Винаги можете да уловите няколко от тези червейчета и да ги пуснете за лабораторна проба в някоя лаборатория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото