Трихомонас вагиналис Trichomonas vaginalis

Трихомонас вагиналис
Трихомонас вагиналис

Трихомонас вагиналис – характеристики

Трихомонас вагиналис (Trichomonas vaginalis) е едноклетъчен, подвижен протозой с микроскопични размери (средно 10-20 µм), който е невидим с просто око. Паразитът се размножава чрез делене на всеки 8-12 часа. Характерна особеност на трихомоните е способността им да поглъщат други микроорганизми (бактерии), като по този начин задържат  патогенните причинители на други инфекции, включително и сексуално предавани, като например гонококция (трипер). Това обяснява честото наличие на съпътстващи инфекции при болестта, наречена на тяхно име – трихомоназа (трихомониаза).

Външният вид и морфологията на всеки индивид са еднакви – подвижен флагелатен трофозоид, с четири по-дълги флагели отзад, една флагела отпред и няколко по-къси, служещи за прикрепване. Трихомоната се храни през мембраната си и може да преработва глюкоза.

Разпространява се при хората по полов път. Оцелява извън гостоприемника цели 24 часа – в урина, сперма и сладка вода.

Схема на Trichomonas vaginalis заразяване
Схема на Trichomonas vaginalis заразяване

Доскоро Trichomonas vaginalis се е смятал за причинител на не особено опасно възпаление, трихомониаза, но по-новите изследвания разкриват връзката му с много по-сериозни сексуално преносими болестни състояния: ЧПВ, ХИВ и необратими промени със злокачествен характер в тъканите. Освен в уро-гениталните области, паразитът може да се развие в дихателната система с бронхит, пневмония и орални лезии.

Възпаленията от Trichomonas vaginalis при бременни жени са предпоставка за недоносване на плода и ниското му тегло. Днес се знае, че възпалителните заболявания в областта на пелвиса от този паразит, като вагинит, колпит при жените и уретрит, простатит при мъжете, водят до безплодие и при двата пола. В повечето случаи заразяването протича безсимптомно, особено при мъжете. Обикновено сигнал за инфекцията е вагинален секрет или уретрално течение. Проявяват се симптоми като дразнене и възпаление на цервикса със силно зачервяване и сърбеж, парене, болезнено уриниране при жените, и дразнене след уриниране и/или еякулация при мъжете.

Трихономас вагиналис
Трихономас вагиналис

Доказването на Trichomonas vaginalis става от вагинален секрет, урина или сперма, с микроскопско изследване. Златен стандарт се смята доказване от култура (overnight culture), за което достоверността на резултата е 75-95 %.

Лечение на Трихомонас вагиналис (Trichomonas vaginalis)

Стандартната медицина провежда лечение предимно с препаратите Metrinidazole  и Tinidazol, но нерядко се изписват и препаратите Ornidazole, Carnidazole и Nimorazole. Проблемът със стандартното лечение е, че при половината от пациентите, третирани със споменатите препарати, до три месеца след лечението, се наблюдава реинфекция.

Trichomonas vaginalis
Trichomonas vaginalis

Хомеопатичните препарати, справящи се добре с този паразит са: Helonias и Clematis.

„Пара-7“® лекува трайно и безопасно Trichomonas vaginalis. Предвид упоритостта на този паразит и неговото често присъствие в живота на хората, горещо препоръчваме интимните двойки веднъж годишно да приемат „Пара-7“® с превантивни цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото