Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале

Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале е паразит разпространен в целия свят и в тропическите страни, и в райони с умерен климат. В Северна Америка заедно с Анкилостома се среща и Necator Americanus, но популярното име на двата вида е „Hookworm” или „Червей-кука“. Този паразит разполага с 4 зъба, с които се закрепва за червата и смуче кръв.

Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале
Червей-кука

Инфекциозните ларви постъпват в човешкия гостоприемник прониквайки през кожата. Паразитът може да се открие в Европа, Северна Африка, Шри Ланка, Централен и Северен Китай, Тихоокеанските острови и южните щати на Америка. Около половин милиард души са заразени с този паразит и огромната част от тях нямат представа за този факт.

Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале – характеристики

Възрастните Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале са малки, имат цилиндрична форма. Съществуват мъжки екземпляри, с дължина около 8мм и диаметър 0,4 мм, както и женски – с дължина 12, 5мм и диаметър 0,6 мм. Предният край на червеите от двата пола е леко огънат (оттук и името „кука“) и имат голяма букална капсула. Голямата и оформена букална капсула е облицована с твърдо вещество и е снабдена с 6 режещи пластини или зъби, 4 кука-подобни на вентралната повърхност и 2 копчета (триъгълни пластини) или остри ланцети по гръбната повърхност. Тези капсули помагат при прикрепването към чревната стена на гостоприемника.

Храносмилателната система при тях е тръбна и много проста. Състои се от уста, букална капсула, мускулен фаринкс, която има триадиален лумен, облицован с кутикула, езофагеална луковица, черва, ректум и клоака при мъжки, а анус при женски. Анкилостома разполага с пет жлези, свързани с храносмилателната система; една от тях, наречена езофагеална жлеза, отделя фермент, който предотвратява кръвосъсирването, така червеят може да смуче кръв от домакина. Всъщност, храната му се състои от чревна лигавица и кръв. В процеса на хранене малките зъби и режещите пластини на букалната капсула правят малки рани в чревната лигавица, през които храната и телесната течност се засмукват от скектонното действие на фаринкса.

След хранене паразитът оставя кървяща рана и се премества на друго място. Един възрастен червей е може да изсмуче до 1мл. кръв на ден от гостоприемника, причинявайки впоследствие тежка анемия.

Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале – размножаване

Копулацията на Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале се извършва в червата на гостоприемника. Женският червей снася яйцата в червата на гостоприемника, които се изхвърлят с изпражненията. Средно около 9 000 яйца се снасят дневно от двойка възрастни паразити. Яйцата са в безцветна и защитена с хиалин обвивка. Всяко снесено яйце съдържа в него ембрион в 4 или 8 клетъчна фаза. Тези яйца все още не са заразни за човек. При благоприятни условия, като влага, кислород и температура (около 20-30 градуса по Целзий), ембрионът се развива в ларва в рабдитиформен стадий. Тя е около 250 микрометра дълга и се излюпва от яйцето за 48 часа. Младата ларва притежава уста, букална капсула, удължен фаринкс, храносмилателен хранопровод и черва. На тази възраст тя се храни с бактерии и други органични вещества от почвата. До петия ден от своето излюпване тя се развива в нишковидна ларва, с дължина 500 до 600 микрометра. Това е и инфекциозният стадий на паразита. В тази си фаза ларвата не се храни, но остава жива в продължение на няколко седмици.

Ancylostoma duodenale – Анкилостома Дуоденале в човешкото тяло
Анкилостома Дуоденале в човешкото тяло

Ancylostoma duodenale – разпространение

След като намери близо до себе си гостоприемник, Анкилостома Дуоденале прониква през кожата, като предният край на ларвата е снабден с остри шипчета, чрез които лесно прониква през кожата на ръцете и краката, обикновено влиза през космените фоликули.

При достигане на подкожните тъкани ларвите влизат в лимфната и съдовата система, а чрез венозната циркулация се пренасят през дясното предсърдие в белодробните капиляри, където пробиват капилярните стени, за да влязат в алвеоларните пространства.

Миграцията следва в брохите, трахеята, ларингса, обхождат епиглотиса до гърба на фаринкса и накрая се поглъщат. През целия път до поглъщането им ларвите се хранят и растат. Времето, нужно за тази миграция е около 10 дни.

До пристигането им в тънките черва, ларвите вече навършват четвърти и последен стадий и са готови да станат възрастни. След около 3 до 4 седмици младите ларви стават и сексуално зрели и могат да се възпроизвеждат. Продължителността на живот на възрастен паразит Ancylostoma Duodenale е от 3 до 4 години.

Нематоди

Това са най-опасните паразити нематоди  защото те могат да нанесат най-големи поражения. Освен това симптомите, които предизвикват са различни, в зависимост от етапа в който се намират. Освен, че изсмукват кръвта и телесните течности на човек, те нарязват дупки в чревната лигавица и оставят след себе си отворени рани. Влияят върху хормоналната система. При децата, където честотата на инфекцията е много голяма, те могат да забавят и психическото развитие. Някои токсини, които се секретират от жлезите в областта на главата на червеите, причиняват стомашни болки, ферментация на храната, диария, запек, задух, сърцебиене, еозинофилия, а най-вече имунната система на човек бива срината, до степен да не реагира дори на силни алергени. Всяка една ларва минава през белите дробове, където може да предизвика бронхиален пневмонит или кръвоизлив. Да не говорим какви поразии могат да се случат през похода през сърцето.

Лек срещу нематоди

„Пара-7“® убива Ancylostoma Duodenale, независимо от тяхната фаза на развитие. Препаратът е подходящ за възрастни, деца, бебета, бременни и кърмещи жени. Моля спазвайте дозировката и времето за прием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото